Badem fidanı
bilgimiz fidanlardan farklı olarak her mevsim ve dönemde yetiştirilebilir.
Badem en yaygın olarak akdeniz bölgesi yani suriye,lübnan israil gibi ülkülerde
yetiştirilir.
Badem fidan ları ülkemizin iç bölgelerinde yetiştirildiği gibi yogunluk olarak
israil gibi ülkelerden itahal edilmektedir.Badem
fidanı yetişriciliginde balıkesir bölgesinde özpak anadolu fidancılık
yüksek bir pazar payına sahiptir.
Ürettikleri fidanları yurt içi ve yurt dışı bir çok yere
Badem fidanı ve
ceviz fidanı göndermektedir.
Kısaca sizlere badem çeşitlerinden bahsetmek istiyorum
iş bademi: Yarı yumuşak kabukludur. Meyvesi iri; kabuğu delikli, kalınca yumuşak
ve sarıdır. Dişle kolay kırılır. İçi yassı, geniş ve tatlıdır. Eylül'de
olgunlaşır.
Taş bademi: Meyvesi orta iri, kabuğu sarı ve serttir. Zor kırılır. İçi dolgun,
tatlı ve dayanıklıdır. Ekimde olgunlaşır.
Nurlu bademi: İlk olarak 80'li yıllardan sonra badem üretimiyle Datça
yarımadasının uç bölgelerinde bulunmuştur. Kabuğu sert, meyvesi bilinen
örneklerden daha iri ve tatlıdır. Ağustosta diğer cinslerine göre 15 gün geç
olgunlaşır.
Gababağ: Nurlu bademinden daha küçüktür ve görüntüsü şeftali çekirdeğini
andırmaktadır. Ağustosta olgunlaşır.
Acıpayam: Meyvesi daha küçük ve şeftali çekirdeği gibi acıdır. Genellikle badem
yağı üretiminde kullanılır. Ağustosta olgunlaşır.
Şeytan payamı: Çok küçük olması ve meyvesi çıkarılırken kabuğunu kıran kişiyi
çok uğraştırması sebebiyle bu ismi almıştır. Fındık büyüklüğündedir ve tatlıdır.
Ağustosta olgunlaşır.
Sizlerde Badem
fidanı almak iterseniz bu yazıyı okumanızda fayda olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder